A rózsa metszése

A rózsa metszése

 

A régi rózsák többségével ellentétben a David Austin fajták nagy előnye, hogy két vagy akár három hullámban is nyílnak a nyár folyamán. Ennek érdekében bőséges öntözést, és évente kétszeri, hosszú hatástartalmú rózsaműtrágyával való trágyázást igényelnek. Meghálálják, ha a nyár folyamán eltávolítjuk az elnyílt virágokat, hiszen így elkerüljük, hogy a rózsatő a termések érlelésére fordítsa energiáit.

David Austin rózsáit többféleképp alkalmazhatjuk és metszéssel tudjuk kordában tartani: erőteljes metszéssel közepes növekedésű bokorrá nevelhetjük őket, enyhén megmetszve pedig támaszték mellé rögzített, közepesen magasra növő futórózsát kaphatunk. Ezt a kétféle nevelési módot nagyon jól viseli pl. a Teasing Georgia. Elágazódó, bokros növekedésének köszönhetően nagyon jól megállja a helyét a rózsaágyakban, vegyes szegélyágyakban, de nevelhetünk belőle alacsony sövényt, illetve támaszték mellett futórózsaként is mutatós. Félárnyékba is ültethetjük, de megkívánja a napi legalább 4-5 órás napsütést. Minden rózsára vonatkozik, hogy soha ne ültessük őket közvetlenül a fal tövéhez, mert rosszul tűrik a nap- és esőárnyékot.

Számos angol rózsából kialakítható törzses rózsa, melyek magasságuk miatt kiválóan mutatnak a virágágyásban. Fontos szempont, hogy ha azonos virágágyásban a törzses rózsák mellé másfajta rózsákat is ültetünk, akkor azokat erősen metsszük vissza, hogy ne érjék el a törzses rózsák magasságát.

A törzses rózsák kiskertekben kiváló központi látványosságot nyújtanak eleganciájukkal és formális hatásukkal. Nagyobb virágágyásokban 3 egymás mellé ültetett törzses rózsával érhető el ez a  lenyűgöző hatás.

Hagyományos használatként 2 sor törzses rózsát ültessünk a kerti út mentén egyforma távolságokra, így figyelemfelkeltő hatást érünk el vele.

A bokorrózsának ajánlott fajták egy része futórózsának is nevelhető. Ha ezt szeretnénk, a hajtásokat oldalirányban, lazán rögzítsük támasztékhoz. Minél közelebb állnak a lehajlított hajtások a vízszinteshez, annál több virágzó hajtást hoznak.

A gyenge, vékony hajtásokat tőből távolítsuk el, így rövidebb idő alatt betölti a rózsatő a neki szánt pergolát, hiszen energiáit az erőteljes hajtások fejlesztésére fordíthatja.

Futórózsa nevelésére ajánlott fajták: Crown Princess Margareta, St. Swithun, Gertrude Jekyll, Graham Thomas, Teasing Georgia, A Shropshire Lad, Tess of The d’Urbervilles, The Georgeous Gardener, The Pilgrim.