A rózsa ültetése

 

Csupán néhány alapszabályt kell betartanunk ültetéskor, és gazdag virágzással hálálják meg munkánkat. Nagyon fontos, hogy jó helyre, jól előkészített talajba kerüljenek a tövek. A rózsa 15 évig vagy még tovább él, tehát érdemes alaposan előkészíteni ültetés előtt a talajt.

Ne ültessük őket fák közvetlen közelébe. Nemcsak a túlzott árnyékhatásra kényesek, hanem a gyökereik sem szeretik, ha más növények gyökereivel kell versengeniük. Csak sekélyen és lazán gyökeresedő növények társaságába és tőlük tisztes távolságba valók fajtacsoportjuktól függetlenül. Különösen az ültetést követő 2-3 évben kényesek erre a gyökereik. Vegyes ágyásokban az egy-vagy kétnyári, illetve az évelő növények jó társaik, hiszen azok sekélyen gyökeresednek. A rózsákat legalább hármas csoportokba ajánlatos ültetni. Ez az angol rózsákra is igaz, bár bokros, elágazódó, sűrűn leveles jellegükből adódóan önmagukban is megállják a helyüket. A csoportokba ültetett tövek idővel egyetlen nagy bokorrá nőnek össze. Metszéssel rá is segíthetünk erre: a csoport szélén levőket rövidebbre, a középső töveket pedig hosszabbra hagyjuk.

A konténeres rózsákat az év bármely szakában ültethetjük, feltéve, ha gondoskodni tudunk folyamatos öntözésükről.

 1. Ültetés előtt fél órával alaposan öntözzük be a töveket, hogy a gyökérlabda teljesen átnedvesedjen. A rózsa sokféle talajban megél. Az enyhén savanyú talajt kedveli, de a semleges, vagy enyhén meszes talajban is szépen virít.
  .
 2. Ültetéskor legalább 30-50 cm mély gödröt ássunk. Az azonos fajtájú tövek között mintegy 80 cm-es távolságot, a fajták között pedig egy méteres távolságot hagyjunk.
  .
 3. Gazdagítsuk a talajt érett marhatrágyával (70% föld + 30% marhatrágya), vagy kerti komposzttal, úgy hogy teljesen homogén elegyet kapjunk. A rendszeres, évenkénti tápanyag-utánpótlásról az ültetést követően se feledkezzünk el, hiszen tápanyagigényes növény.
  .
 4. Tegyük a rózsát az ültető-gödörbe és töltsük fel a gödröt a marhatrágyával kevert földdel.
  .
 5.  A rózsa, különösen az ültetés évében meghálálja az időközönkénti alapos, beiszapolásos öntözést.
  Reggelente öntözzünk, hogy a levelek napközben felszáradhassanak. A hosszan nedves levelek a fekete foltosság terjedésének nyithatnak kaput.
A rózsa ültetése
A rózsa ültetése
A rózsa ültetése