A rózsáknak, akár csak az embereknek, társaságra van szükségük. Ők a rózsa társnövényei. Tehát még szebben tündöklik a rózsakertünk, ha szeretett rózsáink mellé társnövényeket ültetünk.

Összegyűjtöttünk nyolc érvet, hogy miért ajánlatos (sőt, szinte kötelező!) rózsáink mellé más növényeket is telepítenünk. Segítünk abban, hogy melyek a legmegfelelőbb kísérőnövények ezen célok megvalósításához azaz, hogy melyek a rózsa társnövényei.

Mielőtt kifejtetnénk, hogy miért ajánlatos társaságot ültetnünk a rózsáink mellé, nézzük meg, hogy a kertek királynője, hol érzi jól magát. A harmonikus együttélés elengedhetetlen feltétele, hogy az egymás mellé kerülő növényeknek hasonló igényeik legyenek.

Kétségtelen, hogy a rózsák, legyen az David Austin, Meilland, Kordes, vagy egy egyszerű talajtakaró- vagy tearózsa, a napos virágágyakat kedvelik. Ám nem ez az egyetlen  feltétel, amelynek rózsaágyunknak meg kell felelnie. A rózsák nem szeretnek versenyezni sem a tápanyagokért, sem a vízért. Mindenképpen kerüljük el a nagyra növő, a rózsáinkat beárnyékoló és az agresszíven terjeszkedő fajokat is, melyek nem hagynak elég életteret a többi növénynek.

És most nézzük meg,
hogy miért érdemes társnövényeket ültetnünk
a rózsáink mellé!

  1. Hogy mindig üde, friss, legyen a kertünk. Egynyári növények, évelők, díszfüvek és cserjék kombinálásával ágyásunk sosem lesz unalmas. Az évszakok váltakozásával a növények más és más arcukat mutatják nekünk. Ezek a növények gondoskodnak arról, hogy mindig legyen felfedezni- és gyönyörködnivaló az ágyásunkban, még akkor is, ha a rózsáink éppen nem virágoznak. Díszfüvek közül a zebrafüvet (Miscanthus sinensis) és a sást (Carex morrowii), évelők közül macskamentát (Nepeta fassennii) és a gólyaorrot (Geraanium sanguineum) ajánljuk. A rózsák mellett jól mutatnak a cserjék is, az ezüstös borbolya (Berberis candidula Yitte) és a magyal (Ilex meserveae) remek választás
  2. Hogy felrázzuk az unalmas szegélyeket. Az éles kontrasztok és a változó struktúrák kiemelik a rózsák szépségét. A buja rózsabokor mellet nagyon jól mutat a szögletes, alacsony, nyírott lonc (Lonicera Nitida) sövény, de gondosan nyírott tiszafával (Taxus Baccata) is létrehozhatunk feltűnő kontrasztokat. Ha a színekkel szeretnénk játszani, akkor a szürke cipruska (Santolina chamaecyparissus) remek választás lehet.
  3. Hogy a rózsakertünkbe vonzzuk a hasznos rovarokat, madarakat és a méheket. Nincs is szebb és harmonikusabb egy élettel teli kertnél. A madarak csicsergése, a méhek zümmögése megnyugtatja lelkünket. Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk megteljen hasznos jövevényekkel és a rózsáinknak is megfelelő társaságban legyenek, ültessünk: nyári orgonát (Buddleja davidii), gyűszűvirágot (Digitalis purpurea) vagy sarkantyúfűt (Delphinium).
  4. Hogy mindig szedhessünk friss virágokat a kertünkből. Ki ne szeretné, hogy az asztalát mindig egy szép csokor virág díszítse? A virágzó évelőkkel és egynyáriakkal bármelyik rózsacsokrot feldobhatjuk, de ha a rózsa éppen nem virágzik, akkor se leszünk virágok híján. Sokáig virágzik, és több színváltozata van a harangvirágnak (Campanula portenschlagiana), a kasvirág nak (Echinacea purpurea) és a bazsarózsának (Paeonia suffruticosa). Hogy a csokrunkból a zöld szín se hiányozzon, ültessünk a rózsáink mellé japán kecskerágót (Euonymus japonicus), meténget (Vinca minor) vagy borostyánt (Hedera Hellix).
  5. Hogy még szebbé, romantikusabbá varázsoljuk a rózsaágyat. Az angol kerteknél nincs romantikusabb. Az igazi angol kertből nem hiányozhat a rózsa, a színes évelők, mint a zsálya (Salvia nemorosa), verbéna (Verbena bodnariensis), árnyliliom (Hosta), a formára nyírt örökzöldek, mint a puszpáng (Buxus sempervirens) vagy a betegségekre ellenálló buxus helyettesítő, a lonc (Lonicera nitida). (Ha igazi angol kertet szeretnénk, ne feledkezzünk meg a gondozott pázsitról sem.)
  6. Hogy a kék szín se hiányozzon a kertünkből. Az ezer féle színben pompázó rózsák repertoárjából csak a kék szín hiányzik. Szerencsére rengeteg társnövény tudja pótolni ezt a kis „hiányosságot”. Ajánjuk a szarkalábat (Delphinium), zsályát (Salvia nemorosa), a csillagfürtöt (Lupinus) és a harangvirág (Campanula portenschlagiana)
  7. Hogy vegyszerek nélkül is egészséges legyen a rózsánk.  Tudta, hogy a levéltetveket rózsa közelébe ültetett hagymával, fokhagymával, levendulával tudjuk távol tartani? A rózsabogarakat pedig nem szeretik a gólyaorrot (geranium) és a petrezselymet. A menta a hangyákat űzi messzire a rózsánktól.
  8. Hogy a rózsák tövénél eltakarjuk a földet. A rózsáink gyakran elveszítik alsó leveleiket, ezért érdemes talajtakaró, vagy alacsonyra növő növényeket ültetni a közelükbe. Ideális választás lehet a ternye (Alyssum), a tatárvirág (Iberis tatarica) a pázsitviola (Aubrieta) és a lángvirág (Phlox).

Ne féljük kombinálni a felsorolt növényeket. Bármelyiket választjuk a felsoroltak közül, a rózsánk meg fogja hálálni a gondoskodásunkat. Mindenkinek jó kertészkedést kívánunk!