Egy másik cikkben az illatos rózsák házi kozmetikumként való felhasználásáról esett szó. Most lássuk a tányéron, vagyis az ehető virágok körében.
Az ókortól kezdve előszeretettel használtak virágokat az ételek díszítésére, ma már egyre több étteremben, cukrászdában találkozhatunk illatos, színes szirmokkal. Ha valaki ockodna akár egy rózsaszirmot vagy violát a szájába venni, gondoljon csak a kamilla teára. Napjainkban leginkább az angol és a francia konyha alkalmazza előszeretettel a virágszirmokat.
Tea
A legegyszerűbb elfogyasztási módja, teaként (a szirmok forrázata). A rózsa virágában sok E vitamin található, így mindenképpen érdemes szirmait szárítani. Ezt egy kis vászontasakban/szütyőben vagy papírtasakban eltehetjük, és mikor kedvünk tartja, ihatunk belőle egy csésze forró, nyugtató és frissítő hatású rózsateát. Változatos ízekhez, keverhetünk hozzá szárított gyümölcsöket is (pl. almát) vagy magának a rózsának a termését, csipkebogyót is.
Rózsa-szirup
Készíthetünk belőle szirupot/rózsaszörpöt készült belőle, amelyek hidegen igazán kellemes frissítők.
Hozzávalók:
- 300 gr rózsaszirom,
- 1 l víz,
- 50 dkg nádcukor,
- 1/2 vaníliarúd kikapart belseje,
- 1 teáskanál citromsav.
Szörp elkészítés:
A rózsaszirmokat leszedjük és megmossuk
Ezután elkezdjük a vízben forralni őket, amíg elvesztik a színüket.
Miután a rózsaszirmok ebbe az állapotba kerülnek, átszűrjük a főzetet egy tiszta sűrű szövésű anyagon (konyharuha, géz)
Visszatesszük a leszűrt folyadékot főni. De vegyük lejjebb a hőfokot.
Adjuk hozzá a cukrot, vaníliát és a citromsavat.
Töltsük tiszta üvegekbe, amit lekvárokhoz hasonlóan tegyünk száraz dunsztba.
Szirup elkészítés:
A fenti folyamat az irányadó, de a cukor elolvadása után még folytatjuk alacsony hőfokon a forralást, amíg egész sűrű (szirupos állagú) nem lesz.
Felhasználás:
A rózsaszirpuhoz vizet és citromkarikákat/limeot adva készíthetünk rózsa limonádét. Díszíthetjük akár jégkockába fagyasztott rózsaszirmokkal a nagy nyári melegben.
Csurgathatjuk fagylaltra vagy süteménybe, pohárkrémekbe is. Tehetünk belőle gyümölcssalátára. Kevés rózsaborssal és reszelt citromhéjjal felmelegítve egzotikus ízvilágot kölcsönözhetünk húsételeknek.
Rózsavíz
Elképzelhető, hogy nem szeretjük a cukros szirupokat. Csinálhatunk egyszerű rózsavizet is. Amit aztán hígítással és ízesítéssel tehetünk kedvenc frissítőnkké. (gyümölcsökkel keverve, zöld teával hígítva – csak egyéni ízlésünkön múlik)
Egy korábbi cikkben már foglalkoztunk a rózsavíz házi elkészítésével ITT (a cikkre mutató oldal linkje)
Rózsalekvár
Hozzávalók:
- egy nagy fazéknyi rózsaszirom (érdemes a szép szín érdekében vöröset választani)
- 1-2 dl víz
- 2 dl brandy vagy konyak
- 3 citrom leve és reszelt héja
- 2 ek. mozsárban tört zöld kardamom
- 2 ek őrölt fahéj
- 70 dkg barna cukor
- 1 csomag Dr Oetker 3 az 1-ben dzsemfix
Ez a mennyiség 4 befőttesüvegre elegendő
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg a szirmokat.
Tegyük bele a fazékba, locsoljuk meg a vízzel. Ha nem férne bele az összes, akkor kezdjük el főzni, hamar összeesik és a többi szirom is elfér az edényben.
Tegyük hozzá a többi hozzávalót és a fűszereket. Ez abszolút egyéni ízlés kérdése. Önmagában a rózsalekvár is elég pikáns darab, de ha valaki nem szereti a kardamomot vagy a fahéjat, kipróbálhatja rózsaborssal és szegfűszeggel is.
Mikor összeesik az egész, botmixerrel pürésítsük le.
A zselésítő anyagot a tasakon leírt módon keverjük hozzá
Kanalazzuk tiszta üvegekbe a lekvárt. A lezárt üvegeket állítsuk a tetejére és száraz dunsztban hagyjuk pihenni.
Rózsás cukor
Ez egy egyszerű felhasználási mód. Az aprítóban leaprított rózsaszirmokat (nem kell sok – már pár szirom is elég) keverjük kristálycukorhoz. A cukor majd enyhén átveszi az ízét. Süteményeket és italokat ízesíthetünk vele.
Ajándéknak is kiváló. Meglephetjük vele kis üvegekbe töltve, ízlésesen, kis szalaggal díszítve szeretteinket.