Mindenki gyönyörű, egészséges rózsákat szeretne látni kertjében, melyek színükkel gyönyörködtetik a szemet és illatukkal elvarázsolnak minket. A rózsákról köztudott, hogy nagyon hálás növények, gondoskodásunkat sokszorosan hálálják meg. De mit tehetünk akkor, ha a várva-várt virágzás elmarad?  Nézzük meg mit ronthattunk el!

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb hibákat, amik miatt nem virágzik a rózsa

  1. Rossz helyet választottunk neki. A rózsák, legyen az futó-, bokor-, vagy talajtakaró rózsa, a napos helyet szeretik. Az angol rózsák, mint a David Austin, félárnyékos környezetben is elél, de nem ez az ideális környezet számukra. Ha túl árnyékos helyen van a rózsánk, ültessük át, egy napsütötte, szellős helyre, ahol hamar megszáradnak a leveli az eső után. Tartsuk észben, hogy a párás környezet remek táptalaja a gombás betegségeknek, így kerüljük az ilyen helyeket.
  1. Rózsánk nem kap elegendő tápanyagot. Tápanyagigényes növény lévén, érdemes évente, a tél beállta előtt komposztált marhatrágyát szórni a tövek köré, bekapálni a talaj felső rétegébe és egy vékony réteg földdel letakarni. A tápanyag így az esőzések után fokozatosan bemosódik a rózsa talajába. Ha nem esik elég csapadék, öntözéssel pótolhatjuk a hiányzó vizet, de ügyeljük rá, hogy a túlöntözést elkerüljük. Tanácsos a rózsáinknak virágzási időszakban magasabb káliumtartalmú tápot adnunk, mely intenzív virágzást eredményez. Fontos, hogy akármilyen terméket választunk, mindig olvassuk el és tartsuk be a használati útmutatóban leírtakat!
  1. Túl sok tápanyagot kap a növényünk. Akár műtrágyát, akár szerves trágyát használunk, mindig figyeljünk az adagolásra! A hobbikertészek a tápanyagok közül leggyakrabban a nitrogént adagolják túl. A túl sok, tömény tápanyag megperzseli és legyengíti a növényt, aki így könnyebben esik a kártevők és betegségek áldozatává, arról nem is beszélve, hogy a fagytűrő képessége is jelentősen csökken.
  1. Elrontottuk a metszést. Gyakori hiba, hogy a metszéskor túlságosan visszacsonkolják a rózsát, így a növényünk energiáit a növekedésre, nem a virágzásra fordítja. A helyes metszésről bővebben itt olvashat: A rózsa metszése
  1. Nem megfelelően öntöztünk. Ügyeljünk, hogy öntözéskor csak a rózsa tövét érje víz, ugyanis a nedves leveleken hamar megjelennek a gombás fertőzések.
  1. Elfagyott a növényünk. A rózsa nem teljesen télálló növény, ezért ajánlatos felkészíteni a téli hidegre, hogy a fagyok ne károsítsák a növény. A teleltetésről bővebben itt olvashat: A rózsa helyes teleltetése
  1. Beteg a rózsánk. Ha foltokat, elszíneződéseket veszünk észre a rózsán, többféle betegségre is gyanakodhatunk. Érdemes ilyenkor lecsippenteni egy levelet vagy kisebb ágat és megmutatni egy szakembernek (kertészetben, vagy gazdaboltban) aki felismerve a betegséget megfelelő szaktanácsokkal tud ellátni minket. Már a rózsáink vásárlásakor érdemes olyan fajtákat választani, melyek ellenállóak a betegségekkel szemben.

Tipp: A David Austin rózsák nem csak szépségükről és illatukról híresek, hanem a betegségekkel való ellenállásukról is.

A gyönyörű rózsakert bárki számára elérhető, ha betart néhány egyszerű szabályt, és időben reagál a problémákra. A rózsák pedig gazdag virágzással hálálják meg a gondoskodást.